Nazad na vijesti
Objava za medije - AmCham poslovni ručak „Utjecaj FDI-ja na konkurentnost“
8. listopad 2024.

Objava za medije - AmCham poslovni ručak „Utjecaj FDI-ja na konkurentnost“

Izravna strana ulaganja potiču rast konkurentnosti

Američka gospodarska komora u Hrvatskoj je održala svoje tradicionalno događanje na temu izravnih stranih ulaganja. Nakon perioda koji je bio okarakteriziran brojnim krizama, geopolitičkim previranjima, globalnom inflacijom i ekonomskim izazovima, države se okreću stvaranju poticajnog poslovnog okruženja i konkurentnog gospodarstva kako bi poboljšali živote građana.

AmCham smatra kako izravna strana ulaganja donose brojne prednosti. Od poticanja gospodarskog rasta i uključivanja hrvatskih tvrtki u globalne lance vrijednosti do stvaranja novih radnih mjesta, omogućavanja transfera tehnologija, znanja i modela rada te u konačnici povećanja produktivnosti.

Napredak Hrvatske kao investicijske destinacije je vidljiv i to možda najbolje potvrđuje nedavno podizanje kreditnog rejtinga Hrvatske na najvišu povijesnu razinu A-. Ohrabruje podatak da u naredne tri godine gotovo 80% AmCham-ovih članova planira širenje poslovanja u Hrvatskoj što je napredak u odnosu na 73% prošle godine.

„Iako su izravna inozemna ulaganja u Hrvatsku posljednjih godina bila razmjerno visoka, njihova struktura i dalje nije optimalna. Naime, dominiraju zadržane zarade, dok se kod vlasničkih ulaganja visok udio odnosi se na ulaganja stranca u nekretnine u Hrvatskoj. Međutim, procesi poput regionalizacije i skraćivanja opskrbnih lanaca koje je pokrenula pandemija bolesti COVID-19, a dodatno su pojačani geopolitičkim napetostima, Hrvatskoj otvaraju priliku za privlačenje novih ulaganja. To bi uz kontinuirano unaprjeđenje poslovnog okruženja, čak i u uvjetima manjka radne snage, moglo dovesti do postupnog restrukturiranja gospodarstva prema produktivnijim djelatnostima i bolje plaćenim poslovima“, istaknuo je u svom pregledu FDI-ja u Hrvatskoj kroz posljednje desetljeće, Josip Funda, glavni ekonomist, Svjetska banka.

Na panel raspravi "Kako kvalitetnije konkurirati drugim tržištima u privlačenju stranih ulaganja?" koja je uslijedila sudjelovali su Goran Romek, državni tajnik, Ministarstvo gospodarstva; Miroslav Holjevac, predsjednik Uprave i direktor prodaje i komercijalne izvrsnosti, Zagrebačka pivovara i Ivić Vodopija, direktor za istočnu Europu, Maersk.

„Hrvatska je proteklih godina imala kontinuirani rast inozemnih izravnih ulaganja, a u prvom kvartalu ove godine realizirano je već više od milijardu eura. Izravna strana ulaganja su jedan od prioriteta ove Vlade, a kako bi Hrvatska ostala konkurentna u privlačenju investicija, Vlada RH i Ministarstvo gospodarstva nastavljaju provoditi politiku unaprjeđenja poslovne klime kroz mjere za administrativno rasterećenje, donošenje Nacionalnog plana za poticanje ulaganja i Nacionalnog plana industrijskog razvoja i poduzetništva te kroz novi Zakon o poticanju ulaganja koji će omogućiti još povoljnije poticajne mjere za investitore“, naglasio je Goran Romek, državni tajnik, Ministarstvo gospodarstva.

Ivić Vodopija, direktor za istočnu Europu, Maersk je rekao kako vidi cijeli Jadran, uključujući Koper i Rijeku, kao strateški koridor za opskrbljivanje europskih uvoznika i izvoznika, Jadran ne kao alternativni, nego kao glavni koridor za Europu. Da bi se ostvario puni potencijal i svi benefiti koji iz toga proizlaze, mora se apsolutno prioritizirati i drastično ubrzati razvoj željeznice kao vitalnog faktora zelenog supply chaina. Nažalost danas brzina razvoja još uvijek ne prati dovoljno potencijale i mogućnosti, zaključio je Vodopija.

Učlanite se

Pridružite se vodećoj međunarodnoj poslovnoj zajednici u Hrvatskoj.

Od 1998. godine AmCham Hrvatska predstavlja poslovne interese američkih, međunarodnih i hrvatskih poduzeća. S više od 350 članova, koji zapošljavaju oko 100.000 osoba, glas smo međunarodnih poduzeća u Hrvatskoj. Prvi smo izbor međunarodnih poduzeća u zagovaranju javnih politika.

pridružite nam se